Dikok felksztse

2011-04-21 07:10:52

Szeptember eleje óta hetente találkozunk szerda délutánonként azokkal a diákokkal, akik bekapcsolódtak az interjúkészítés munkájába.
A csoportok más-más feladatot oldottak meg. Kommunikáció tréningen, interaktív történelem órán és a kameratechnika elsajátításán vettek részt. Érdekes feladatokat kellett megoldaniuk, majd próbainterjúkat készítettek.
Az interjúk alanyai iskolánk dolgozói voltak. Érdekes volt a már ismert emberek történeteit hallgatni. A legnehezebb feladat a megfelelkérdések azonnali megfogalmazása volt, amit még gyakorolhatnak a következfoglalkozásokon. Történelmi ismereteik bvültek, a XX. századról átfogó képet kaptak, természetesen a teljesség igénye nélkül. Bízunk benne, hogy az interjúkészítés során kiegészül majd ez a történelmi kép az „ embermesék” segítségével.
A foglalkozásokon jó hangulat alakult ki sok-sok nevetéssel, ami a kritikák elviselését is könnyebbé tette a próbainterjúk elemzésekor.
Októberben már szeretnénk az elséletút interjúk felvételét elkészíteni. Ehhez nyújthat segítséget a budapesti Terror Házában megrendezésre kerülkonferencia, mely az adatvédelemmel és az interjú-feltöltéssel foglalkozik, és amelyen a segíttanárok részt vesznek.

Az eseményhez tartozó képek megtekintéséhez kattintson ide!

Tovbbkpzs Budapesten

2011-04-21 07:05:44

Iskolánk megpályázta a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében az Audiovizuális emlékgyjtés cím pályázatot, amelyet meg is nyert.
A pályázat az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A pályázat célja a szociális és állampolgári kompetenciák megersítése, a demokráciára és toleranciára nevelés fejlesztése. A pályázatban résztvevpedagógusok és diákok a közelmúlt történeti eseményeinek feltárására és bemutatására vállalkoztak, nem hagyományos módon! Korszer informatikai eszközök segítségével multimédiás prezentációk készülnek, azaz 20-40 perces interjúk.
A pedagógusok feladata a tanulók felkészítése tanórán kívüli tevékenység keretein belül az audiovizuális adatgyjtés elvégzése (interjúkészítés technikája, a szükséges eszközök használata stb.) az interjúk elkészítésének megszervezése. Az interjúalanyok felkutatása közös feladat.
Azért, hogy munkánk eredményes, és sikeres legyen jún. 28-tól júl. 04-ig kétszer 30 órás tanfolyamot végeztünk el Budapesten. Rengeteg segítséget kaptunk, megtanítottak bennünket arra, hogy hogyan készítsünk el egy interjút, és szerencsére ezt nem csak elméletben mondták el, hanem a gyakorlatban is kipróbáltuk. Próbafelvételt készítettünk, amelyeket aztán megnéztünk és közösen kielemeztünk és hasznos tanácsokat kaptunk hibák kiküszöbölésére. A tanfolyamok vizsgákkal zárultak, vizsgamunkánk is gyakorlati volt, 30-45 perces életút interjút kellett egymással készítenünk.
A Magyar Tudományos Akadémia történészei 3 napon keresztül érdekes eladásokat tartottak a XX. Sz. magyar történelmének eseményeirl.
A tanfolyamon résztvevk mindannyian egyetértünk abban, hogy megérte ezen részt venni, a gyakorlati  felkészítés remekül sikerült! Végig jó hangulatban teltek az órák, a baráti légkör hamar kialakult, valamint megtapasztaltuk azt, hogy nem egyszer feladat sem kérdezni, sem a kamera másik oldalán ülni és mesélni.
     
Simonné Tóth Katalin
Szakmai megvalósító

Az eseményhez tartozó képek megtekintéséhez kattintson ide!

Első Előző 1 2 3 Utolsó